Bílkoviny – proč jsou důležité a jaké zdroje jsou nejvhodnější?
Bílkoviny jsou významnou složkou
potravy, řadící se do skupiny makronutrientů, nositelů energie. Stejně jako u
sacharidů dostaneme oxidací 1 g bílkovin kolem 17 kJ. Bílkoviny jsou pro tělo
velmi důležité, mají řadu funkcí. Mají funkci stavební, obrannou, podílí se na
transportu látek, slouží také jako zdroj energie, jsou součástí hormonů, enzymů
a vlastně všech buněk v našem organismu
😊Proto je důležité dbát na jejich dostatečný příjem, který by měl být v racionální
stravě alespoň
15 % z celkové
energetické potřeby. Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí vhodný příjem kolem
0,8 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti u
dospělých.
Potřeba se zvyšuje u těhotných, kojících, nemocných, starších
lidí a sportovců. Sportovci navyšují příjem bílkovin až na 2 g bílkovin na
kg tělesné hmotnosti. Navýšení příjmu bílkovin nad cca 2 g na kg tělesné
hmotnosti již dle odborných studií nemá vliv na efektivnější budování svalové
hmoty (nicméně profesionálové, kteří třeba závodí v kulturistice,
krátkodobě navyšují bílkoviny ještě o mnoho více, ale to má jiné důvody –
například vyrýsování postavy před soutěží, zhubnutí, ale zároveň udržení
svalové hmoty atd.). Naopak při nedostatečném příjmu bílkovin se hůře hojí
rány, ubývá nám svalová hmota, oslabuje se náš imunitní systém, tvoří se otoky
(zejména dolních končetin) atd.
Bílkoviny dělíme na plnohodnotné a neplnohodnotné (dle
obsahu esenciálních aminokyselin, což jsou aminokyseliny, které si tělo neumí
samo vytvořit a je odkázáno na jejich přívod potravou). Plnohodnotné jsou
ty, které mají správné zastoupení všech esenciálních aminokyselin a jsou to bílkoviny masa, mléčných výrobků a vajec.
Neplnohodnotné bílkoviny jsou v rostlinných potravinách. Například
luštěninám chybí esenciální aminokyselina methionin a obilovinám lysin. Pokud
tedy nejíte maso, měli byste vždy rostlinné zdroje bílkovin kombinovat, abyste
pokryli potřebu veškerých esenciálních aminokyselin. Nenechte se ale odradit, luštěniny
a obiloviny jsou dobrým zdrojem bílkovin, jen je třeba nad pokrmem trochu
přemýšlet a správně ho poskládat 😊 Jejich výhodou je zase poměrně nízký obsah tuků ve srovnání s živočišnými
potravinami.
Komentáře
Okomentovat