Sacharidy – proč jsou důležité a jaké zdroje jsou nejvhodnější?

Sacharidy – proč jsou důležité a jaké zdroje jsou nejvhodnější?

Sacharidy
Sacharidy společně s tuky a bílkovinami patří do skupiny makronutrientů. Makronutrienty jsou nositelé energie – oxidací 1 g sacharidů získáme 17 kJ, což jsou asi 4 kcal. Sacharidy jsou pro nás důležité, jelikož slouží jako zdroj svalové energie, zásoba energie a ovlivňují střevní peristaltiku. Kolik bychom měli sníst sacharidů denně? V racionální stravě by sacharidy měly tvořit největší podíl a to kolem 55 %.

Sacharidy rozdělujeme na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Polysacharidy dále dělíme na využitelné a nevyužitelné. Nevyužitelné polysacharidy označujeme jako vlákninu a té bychom měli zkonzumovat kolem 30 g za den.

Monosacharidy asi znáte pod názvem cukry (jednoduché sacharidy). Nejvýznamnějším monosacharidem je glukóza, která je důležitým zdrojem energie pro náš mozek. Zdrojem monosacharidů jsou různé cukrovinky, ovoce nebo med.

Oligosacharidy označujeme také jako jednoduché sacharidy. Nejznámějším zástupcem jsou disacharidy, kam řadíme třeba laktózu (mléčný cukr).

Polysacharidy jsou komplexní sacharidy. Ty by měly v našem jídelníčku zaujímat většinu z celkového příjmu sacharidů. Polysacharidy mají nižší glykemický index, to znamená, že nás více zasytí, nemáme hned hlad, nepociťujeme brzo únavu a nemáme tolik chuť na sladké (naopak nám zase nedodají tak rychle energii jako jednoduché sacharidy). Zdrojem kvalitních polysacharidů jsou obiloviny a výrobky z nich, luštěniny a brambory.

P. S. Jednoduché sacharidy není třeba zcela vylučovat, jsou pro nás také důležité, ale jejich přijaté množství by mělo být ve srovnání s přijatými polysacharidy nízké. Je vhodné vybírat potraviny, které pro nás nebudou pouze zdrojem jednoduchých sacharidů, ale také třeba zdrojem vlákniny, vitaminů v případě ovoce a bílkovin v případě mléčných výrobků😊

Komentáře