Tuky – proč jsou důležité a jaké zdroje jsou nejvhodnější?

Tuky – proč jsou důležité a jaké zdroje jsou nejvhodnější?

Tuky

Tuky jsou stejně jako sacharidy a bílkoviny velmi důležitou složkou potravy. Pod tuky si mnoho lidí představí samá negativa, ale není tomu tak a naše tělo tuky rozhodně potřebuje, jen je třeba vědět jaké. 

Tuky řadíme do skupiny makronutrientů, nositelů energie. Oxidací 1 g tuků získáme 38 kJ, což je nejvíce ze všech makronutrientů. Z toho lehce vyvodíme, že nám tuky slouží jako zdroj energie. Mají také funkci ochrannou a stavební. Důležité rovněž je, že napomáhají lepšímu vstřebání vitaminů A, E, D a K, které jsou rozpustné právě v tucích. Příjem tuků by se měl pohybovat v racionální stravě kolem 25 až 30 % z celkového energetického příjmu za den.

Tuky můžeme rozdělit na nasycené a nenasycené. Nenasycené by ve stravě měly převažovat nad nasycenými. Nasycené mastné kyseliny (s dlouhým a velmi dlouhým řetězcem) totiž působí aterogenně, to znamená, že přispívají ke vzniku aterosklerózy (zvyšováním hladiny LDL cholesterolu), což pak může vést ke vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění. Nasycené mastné kyseliny najdeme zejména v živočišných potravinách – v tučném mase, sádle, palmovém a kokosovém oleji (ano, kokosový olej není tak zdravý jak se může na první pohled zdát) a v plnotučných mléčných výrobcích. Nenasycené mastné kyseliny dělíme na mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). Do skupiny MUFA řadíme omega 9 a do skupiny PUFA omega 3 a 6 mastné kyseliny. Pro nás jsou stěžejní zejména PUFA. Nenasycené mastné kyseliny jsou mimo jiné důležité v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Nenasycené mastné kyseliny obsahují zejména rostlinné oleje (řepkový, olivový), ořechy, semena, luštěniny a třeba ryby.

Komentáře