Recept na domácí zapékané müsli – lepší složení bez přidaného cukru (i v bezlepkové verzi)

Recept na domácí zapékané müsli – lepší složení bez přidaného cukru (i v bezlepkové verzi)

Granola
Máte rádi zapékané müsli na snídani? A čtete složení této křupavé pochoutky? Většina dostupných granol bohužel obsahuje přidaný cukr a výrobci také mnohdy přidávají zbytečně moc tuku, aby zvýraznili chuť (tuk je nositelem chuti) a také aby granola více křupala. To ale úplně neodpovídá zásadám zdravé výživy. Pojďme si spolu upéct domácí granolu bez přidaného cukru a tuku! 😊 Dnes se podíváme na jablečnou granolu, bezlepkovou mangovou granolu a řekneme si něco i o její slané verzi.

Jablečná granola

  • Jablka 250 g
  • Ovesné vločky 200 g
  • Vlašské ořechy 60 g
  • Datle 30 g
  • Skořice 10 g
  • Strouhaný kokos 50 g

Pokud chcete, aby granola více křupala, můžete přidat trochu ořechového másla, ale pozor, navýšíte tím obsah tuků (já jsem nepřidávala).

Jablka nastrouháme, ořechy a datle nakrájíme (nadrtíme) a přimícháme k jablkům. Přidáme slunečnicová semínka, část strouhaného kokosu a skořice (část přidáme během pečení). Výslednou směs rozprostřeme v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 150 °C a pečeme asi 30 minut. Vždy po 10 minutách granolu vytáhneme, promícháme, aby byla opečená ze všech stran, a přimícháme kokos, popřípadě skořici. Kokos pak nebude tolik vysušený. Nakonec směs ještě jednou promícháme, aby se nezapařila, a necháme ji vychladnout. Komu se zdá granola málo křupavá, je třeba ji nechat ještě nějakou dobu schnout na plechu. Já ji takto nechala asi den a půl. Poté křupavou směs skladujeme ve velmi dobře uzavíratelné nádobě a spotřebujeme co nejdřív.

Granolu podáváme s polotučným mlékem, bílým jogurtem či skyrem a můžeme přidat i kousek ovoce 🍎😊 

Jedna porce: 75 g

Hodnoty na jednu porci:

Energetická hodnota 1064 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 30 g
Tuky 12 g
Vláknina 6 g


Plech
Mangová granola (bezlepková)

  • Mango 300 g
  • Banán 120 g
  • Vlašské ořechy 30 g
  • Slunečnicová semínka 30 g
  • Kešu ořechy 60 g
  • Lískové ořechy 50 g
  • Datle 30 g
  • Kokos strouhaný 25 g
  • Skořice mletá 3 g

V této granole je docela dost tuků kvůli většímu množství ořechů, proto si ji dejte, pokud během dne plánujete lehčí jídla a nejdete například hned cvičit, tuky jsou totiž náročnější na trávení. Obsah tuků můžete snížit tím, že část ořechů nahradíte ovesnými vločkami bez lepku (ty trochu navýší sacharidy na úkor tuků) a místo slunečnicových semen můžete použít chia semena, to obsah tuků také sníží. Pokud si granolu uděláte podle tohoto receptu, nezapomeňte, že tím vyčerpáte doporučenou porci ořechů na den, proto na svačinu volte něco jiného.

Mango a banán rozmixujeme, ořechy a datle nakrájíme (nadrtíme) a přimícháme k ovoci. Přidáme slunečnicová semínka, část strouhaného kokosu a skořice (část přidáme během pečení). Výslednou směs rozprostřeme v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 150 °C a pečeme asi 30 minut. Vždy po 10 minutách granolu vytáhneme, promícháme, aby byla opečená ze všech stran, a přimícháme kokos, popřípadě skořici. Kokos pak nebude tolik vysušený. Nakonec směs ještě jednou promícháme, aby se nezapařila, a necháme ji vychladnout a popřípadě dosušit.

Granolu podáváme s polotučným mlékem, bílým jogurtem či skyrem a můžeme přidat i kousek ovoce 🍌😊

Jedna porce: 75 g

Hodnoty na jednu porci:

Energetická hodnota 1160 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 21 g
Tuky 19 g
Vláknina 4,5 g

V případě, že nejste fandové sladkých snídaní, můžete si udělat granolu naslano. Přidat ji můžete kamkoliv – do jogurtů, do salátů, k těstovinám, do polévek. Základ budou tvořit ovesné vločky a k těm přidejte různá semena – slunečnicová, dýňová, sezamová atd. a trochu ořechů. Přidat můžete také sušená rajčata, bazalku, parmazán a je hotovo!

A nakonec bych zmínila něco o akrylamidu. Pokud jste o této látce nikdy neslyšeli, je označována jako tzv. chemický kontaminant, který vzniká v potravinách při tepelné úpravě – pečením, smažením, pražením. Pokud si o tom chcete něco více nastudovat, tak se zaměřte hlavně na Maillardovu reakci, při které akrylamid vzniká. Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí, že účinek akrylamidu je potenciálně karcinogenní. Prozatím není stanovená přijatelná dávka akrylamidu za den a jeho příjmu se úplně vyhnout v této době nemůžeme. Pokud ale netrváte vyloženě na křupavém müsli, zkuste někdy i müsli sypané – smícháte potřebné suroviny a bez pečení je uschováte v dobře uzavíratelné nádobě. Na sypané müsli je ale lepší použít suché potraviny a těsně před konzumací přidejte čerstvé ovoce nebo třeba oříškové máslo – müsli tak déle vydrží při skladování 😊


Komentáře