Jojo efekt – jaká je jeho podstata a jak mu předejít?

Jojo efekt – jaká je jeho podstata a jak mu předejít?

Jojo efekt
Neustálý kolotoč přibírání a hubnutí, to je jojo efekt, s kterým má bohužel mnoho z nás zkušenost. Jojo efektem rozumíme skutečnost, kdy dojde k opětovnému navýšení hmotnosti po tom, co došlo k rychlé a výrazné redukci tělesné hmotnosti. 

Při drastické dietě dochází k razantnímu omezení energetického příjmu. Tělo se adaptuje na hladovění a dojde ke snížení BMR. BMR známe pod pojmem Basal Metabolic Rate, tedy tzv. bazální metabolismus. BMR označuje množství energie, kterou naše tělo vydá v klidovém stavu za 12 hodin po posledním jídle při konstantní teplotě místnosti kolem 20 °C. Výši BMR ovlivňuje zejména pohlaví a věk a dané množství energie je nutné především pro správnou funkci srdce, mozku a k zajištění dýchacích pohybů. 

Jak všichni asi tušíte, taková dieta není dlouhodobě udržitelná. Když nějakou dobu vydržíme a rychle shodíme nadbytečná kila, s radostí zase začneme stravu přijímat jako dřív a dojde k jojo efektu. Tělo je adaptované na snížený příjem energie, a tudíž je i nižší energetický výdej. Navíc je snížená hladina leptinu, což je hormon (adipokin), který je tvořen buňkami tukové tkáně (adipocyty). Leptin má mnoho funkcí, mezi ty nejdůležitější patří zvyšování energetického výdeje a tlumení chuti k jídlu. Z toho si můžeme odvodit, že jeho nízká hladina vede k nedostatečnému tlumení pocitu hladu. Zajímavé je, že množství leptinu stoupá s množstvím tuku. Bohužel to ale nefunguje tak, že by u obézních jedinců tlumil pocit hladu výrazněji (předpokládá se vznik rezistence na leptin).

Našemu tělu taková dieta neprospívá. V době nabírání hmotnosti dochází k rychlému zvyšování tukových zásob a tedy i zvyšování rizika kardiovaskulárních chorob. Jak tedy jojo efektu předejít? Základem je obrnit se trpělivostí. V první řadě bychom se měli zaměřit na změnu našeho životního stylu. Nejde vše hned, takže je dobré postupovat malými krůčky. Vhodné je si například domluvit schůzku s nutričním terapeutem, aby vám vysvětlil alespoň základy zdravé výživy a správný postup při redukci hmotnosti. Jak se říká, nesmí se to „přepálit“ a proto je vhodné jít na vše postupně. Pokud například ujíždíme na sladkém, nerozhodneme se ze dne na den jej úplně vyřadit. Postupně budeme snižovat množství a také se třeba zaměříme na zdravější varianty mlsání. To stejné platí i pro pohybovou aktivitu. Je důležité, aby to pro nás bylo vše postupem času přirozené a příjemné, abychom se nepřemáhali. Jedině tak dosáhneme dlouhodobého výsledku

A malé shrnutí nakonec 😊👍

Edukační příspěvek - jojo efekt

Takové příspěvky najdete na mém instagramovém profilu @dosytasrozumem, tak mě tam nezapomeňte sledovat 😊

KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.


Komentáře