Hořká, mléčná či bílá čokoláda?

Hořká, mléčná či bílá čokoláda?

Čokoláda
Jelikož je 13. 9. Mezinárodní den čokolády, napadlo mě, že by bylo fajn si udělat takový malý rozbor ohledně složení čokolád. Čokoládu má rád téměř každý a mnoho lidí si myslí, že je hořká čokoláda lepší než například mléčná, je tomu ale opravdu tak?

Pojďme si pro začátek zopakovat základní fakta:

Základ čokolády tvoří kakaová sušina. Kakaová sušina představuje vše, co lze při zpracování kakaových bobů získat – kakaovou hmotu, kakaové máslo a kakaový prášek. Kakaovou hmotu získáme namletím kakaových bobů, kakaové máslo lisem kakaových bobů, který zajistí uvolnění tuku a po uvolnění tuku nám namletím vznikne kakaový prášek. V kvalitních čokoládách ale najdete většinou pouze kakaovou hmotu a kakaové máslo.

Hořká čokoláda se skládá zejména z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru a legislativa udává, že musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny. Mléčná čokoláda má obdobné složení, ale jak již název napovídá, přidává se do ní mléko a musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny. Bílá čokoláda obsahuje zejména kakaové máslo, cukr a mléko a dle legislativy musí obsahovat minimálně 20 % kakaového másla. Možná vás napadne, že čím více % kakaové sušiny, tím lépe – no, nemusí to tak vždy být. Výrobce totiž může použít pro výrobu kakaové boby, které mají nízkou kvalitu a to se projeví na výsledné ceně (velmi levná čokoláda proto může být nápovědou).  

Na to navazuje otázka – když si koupím kvalitní hořkou čokoládu, udělám lépe, než kdybych si koupil/a mléčnou či bílou? Odpověď není tak prostá a je třeba se na to podívat z více úhlů. Pro srovnání nutričních hodnot jsem vybrala čokolády jedné firmy, která je známá jako výrobce prémiových čokolád. Hořká čokoláda obsahuje na 100 g 41 g tuků, 34 g sacharidů (z toho 29 g cukrů) a 9,5 g bílkovin. Mléčná čokoláda 40 g tuků, 41 g sacharidů (z toho 39 g cukrů) a 9 g bílkovin. Bílá 36 g tuků, 57 g sacharidů (z toho 57 g cukrů) a 5 g bílkovin. Jak vidíte, výrazné rozdíly v nutričních hodnotách mezi (kvalitní) mléčnou a (kvalitní) hořkou nejsou. Obsah tuků v hořké čokoládě je akorát z kakaových bobů (pozn. kakaová hmota je tvořena z více než 50 % tukem) a i když je v mléčné čokoládě menší zastoupení kakaové sušiny, obsah tuků zase dohání tuky z mléka. Menší rozdíl vidíme v obsahu cukru, jelikož v mléčné čokoládě cukr tvoří větší podíl. Celkový počet sacharidů je ale zase velmi obdobný. Pokud tedy milujete mléčnou čokoládu a nesníte na posezení celou tabulku, nemusíte se zbytečně týrat a kupovat pouze hořkou s vidinou toho, že je zaručeně „lepší“. Opravdu ale dávejte pozor na kvalitu! Vybírala jsem na srovnání skutečně jednu z těch nejkvalitnějších značek čokolád, které můžete běžně v obchodech sehnat. V obchodě totiž lehce koupíte mléčnou (ale i hořkou) čokoládu, která bude mít cukru mnohem více (známá je třeba firma s logem krávy či hvězdy).

Co se týče bílé čokolády, barva je dána absencí kakaové hmoty (kakaové máslo, které obsahuje bílá čokoláda má přirozeně nažloutlou barvu). Obsah tuků a bílkovin je o něco nižší než u hořké a mléčné čokolády, jelikož bílá čokoláda obsahuje méně kakaové sušiny. Sice je ve složení více plnotučného mléka, ale první místo ve složení zaujímá cukr, což se projeví na výsledných nutričních hodnotách. Nicméně když si dáte jednou za čas pár kostiček, tak se nic strašného nestane 😊 Tímto článkem jsem jen chtěla poukázat na to, že když už chcete mlsat, je dobré snažit se vybírat co nejvíce kvalitní výrobky 😊



Zdroj:
http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/Legislativa-MZe_uplna-zneni_vyhlaska-2003-76-potraviny.html
https://www.potravinyinfo.cz/33/priklady-oznacovani-cokolada-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EstVtRjpnQxZsTQn-EtOJ5zVRYFLS2WAvA/

Komentáře