Makovec bez přidaného cukru, bez lepku a laktózy – recept

Makovec bez přidaného cukru, bez lepku a laktózy – recept

Ahoj!

Pro nadcházející víkend jsem si pro vás připravila recept na makovec. Jelikož vím, že mě sledují i ti z vás, kteří nemohou lepek nebo laktózu, rozhodla jsem se recept udělat bezlepkový a bezlaktózový. Recept jsem záměrně udělala i bez přidaného cukru, ale pokud se ve sladkém nijak neomezujete nebo sladkou chuť silně preferujete, cukr nebo sladidlo přidejte, nebo si na makovec udělejte třeba citronovou polevu (moučkový cukr, citronová šťáva, voda) 😋

Suroviny:

  • Mletý mák 150 g
  • Kokosová mouka 70 g (pokud nemáte celiakii, klidně použijte klasickou mouku nebo ještě lépe mouku celozrnnou)
  • Vejce 3 ks
  • Jablka 3 ks
  • Vlašské ořechy 30 g – 3 polévkové lžíce (lze nahradit i proteinovým práškem, například vanilkovým či skořicovým)
  • Čekankový sirup 30 g 
  • Mletá skořice 1 lžíce
  • Prášek do pečiva 0,5 lžíce
  • Voda (a nebo mléko)

Postup: Asi 300 ml vody (nebo mléka) přivedeme k varu, vsypeme mák, stáhneme teplotu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme a necháme chladnout. Mezitím si připravíme jablka, která oloupeme, nakrájíme a pomixujeme, aby nám vznikla konzistence kaše. Vlašské ořechy nadrtíme. K máku přidáme jablka, ořechy, mouku, skořici, vejce a kypřící prášek. Vše promícháme, a pokud se nám zdá těsto velmi hutné, přidáme vodu (či mléko). Pečeme asi 40 – 50 minut na 180 °C. Podáváme s čekankovým sirupem, marmeládou a nebo jenom tak 😊 Pro milovníky sladkého tento recept možná nebude to pravé ořechové a proto si jej můžete upravit tak, jak jsem uváděla na začátku. Makovec jsem ale pro jistotu dala vyzkoušet všem členům domácnosti a měl úspěch 😁

Makovec jsem hrubým odhadem zvážila na cca 900 gramů, tudíž přibližně 18 porcí po 50 g.

Nutriční hodnoty na 1 kousek:

E 405 kJ
B 4 g (pokud budete používat mléko či protein, bude bílkovin více)
S 5 g
T 6 g
Vláknina 5 g


Komentáře