Makovec bez přidaného cukru, bez lepku a laktózy – recept
Ahoj!
Suroviny:
- Mletý mák 150 g
- Kokosová mouka 70 g (pokud nemáte celiakii, klidně použijte klasickou mouku nebo ještě lépe mouku celozrnnou)
- Vejce 3 ks
- Jablka 3 ks
- Vlašské ořechy 30 g – 3 polévkové lžíce (lze nahradit i proteinovým práškem, například vanilkovým či skořicovým)
- Čekankový sirup 30 g
- Mletá skořice 1 lžíce
- Prášek do pečiva 0,5 lžíce
- Voda (a nebo mléko)
Postup: Asi 300 ml vody (nebo mléka) přivedeme k varu, vsypeme mák, stáhneme teplotu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme a necháme chladnout. Mezitím si připravíme jablka, která oloupeme, nakrájíme a pomixujeme, aby nám vznikla konzistence kaše. Vlašské ořechy nadrtíme. K máku přidáme jablka, ořechy, mouku, skořici, vejce a kypřící prášek. Vše promícháme, a pokud se nám zdá těsto velmi hutné, přidáme vodu (či mléko). Pečeme asi 40 – 50 minut na 180 °C. Podáváme s čekankovým sirupem, marmeládou a nebo jenom tak 😊 Pro milovníky sladkého tento recept možná nebude to pravé ořechové a proto si jej můžete upravit tak, jak jsem uváděla na začátku. Makovec jsem ale pro jistotu dala vyzkoušet všem členům domácnosti a měl úspěch 😁
Makovec jsem hrubým odhadem zvážila na cca 900 gramů, tudíž přibližně 18 porcí po 50 g.
Nutriční hodnoty na 1 kousek:
E 405 kJ
B 4 g (pokud budete používat mléko či protein, bude bílkovin více)
S 5 g
T 6 g
Vláknina 5 g
Komentáře
Okomentovat