Nutri-Score – ukazatel kvality potravin?

Nutri-Score – ukazatel kvality potravin?

Nutriscore
Minulý měsíc jsem navštívila Francii a kromě covidu jsem si odvezla i určité poznatky ze světa výživy 😀 Ve Francii je na velkém množství potravinových výrobků označení Nutri-Score. Co to je?

V současné době se zvyšuje počet lidí s obezitou či nadváhou a je stále více nutné dbát na výběr vhodných potravin. Jak toho u široké veřejnosti docílit? Řešením by mohlo být Nutri-Score.

Nutri-Score je systém označování potravin na přední straně obalu, informuje tak spotřebitele o výživové hodnotě daného výrobku. Možná jste si na nějakém z výrobků všimli označení pěti písmeny A, B, C, D, E v barvách semaforu. To je zmíněné Nutri-Score, které pomocí těchto písmen a barev určuje kvalitu potraviny z hlediska zdravotního. Písmeny A a B jsou označeny výrobky s vysokou výživovou hodnotou, které by v jídelníčku měly rozhodně převažovat nad výrobky s označením D a E, které by se měly jíst méně často nebo v menším množství. Písmenem A či B může být označen například žitný chléb, bílý jogurt nebo krůtí šunka. Písmeny D a E sladkosti či slanina. Písmenem C pak třeba ovocný jogurt či nějaké musli.

Nutri-Score bylo vyvinuto francouzským akademickým týmem. To, jakým písmenem bude výrobek označen, určuje rovnice, která počítá obsah složek, jako jsou bílkoviny, vláknina, ovoce, zelenina, skořápkové plody, energie, nasycené mastné kyseliny, cukry a sůl na 100 gramů potraviny. Ve Francii je Nutri-Score přijato dobrovolně a podporuje ho přibližně 50 % značek potravin a nápojů. Pozitivně se k Nutri-Score staví také Německo, Španělsko či Holandsko. Naopak se zavedením tohoto označení ve všech evropských zemích nesouhlasí právě třeba Česká republika nebo Itálie. V České republice mohou výrobci použít Nutri-Score, ale nesetkáte se s ním tak často, jako třeba ve zmíněné Francii. Někteří odborníci v ČR Nutri-Score vyzdvihují, jiní ho kritizují.

Nutri-Score má samozřejmě i své limity. Například rostlinné oleje jsou často značeny písmeny C, D či E. To ale neznamená, že jsou horší než například některé nealkoholické nápoje slazené sladidly, které jsou značeny z důvodu absence cukru třeba písmenem B či C. Nutri-Score vypočítává kvalitu na 100 gramů výrobku, takže samozřejmě 100 gramů oleje má vysokou energetickou hodnotu i obsah mastných kyselin, normálně ale použijme desetinu tohoto množství. Je proto třeba na toto značení pohlížet komplexně.

Ocenili byste, kdyby toto značení přijala i Česká republika?

Zdroj literatury i obrázku:

NUTRI-SCORE [online]. [cit. 2022-07-25]. Dostupné z: https://www.nutriscorecesko.cz


Komentáře