Jak zvýšit příjem vitaminu C v podzimních měsících?

Jak zvýšit příjem vitaminu C v podzimních měsících?

Brambory
V podzimních a zimních měsících je často snížená konzumace ovoce a brambory se stávají velmi významným zdrojem vitaminu C, jelikož jich na porci zkonzumujeme větší množství. Jaký bude výsledný příjem vitaminu C z brambor, ovlivňujeme kuchyňskou úpravou. Často si všímám, že lidé vkládají brambory do studené vody. To je ale nevhodné, jelikož je vitamin C ve vodě rozpustný a dochází pak k velkým ztrátám. Dobré je vkládat brambory do vařící vody a vařit je v celku a pod pokličkou. To jsou všechno faktory, které markantně ovlivňují ztráty tohoto vitaminu. Nesprávnou úpravou můžeme z brambor ztrácet velké desítky % vitaminu C a to je velká škoda 😊

Denní doporučená dávka vitaminu C pro dospělé muže je 110 mg a pro ženy 95 mg. Potřeba vitaminu C se zvyšuje, pokud jste kuřáci a to u mužů na 185 mg za den a u žen 135 mg za den. Zvýšenou potřebu mají také těhotné, kojící a potřeba se rovněž zvyšuje při infekcích. Brambory obsahují kolem 25 mg vitaminu C na 100 g, ale musíme si uvědomit, že na porci sníme klidně 250 g brambor 😊



NĚMECKÁ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU, RAKOUSKÁ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU, ŠVÝCARSKÁ SPOLEČNOST PRO VÝZKUM VÝŽIVY, ŠVÝCARSKÁ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU (DACH) a SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU. Referenční hodnoty pro příjem živin. 2. vydání. Praha, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4.
HLÚBIK, Pavol a Libuše OPLTOVÁ. Vitaminy. Praha. ISBN 80-247-0373-4.





Komentáře