Holandské nebo přírodní kakao? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Holandské nebo přírodní kakao? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Kakao
Přemýšlíte, jaký je rozdíl mezi holandským a přírodním kakaem? Takzvané kakao holandského typu, na které nejčastěji v obchodech narazíte, je kakao, které prošlo alkalizací (zvyšování pH). Díky alkalizaci je pak kakao chutnější, protože je méně kyselé a má jemnější chuť. Na druhou stranu se tímto procesem ztratí část prospěšných látek (antioxidantů aj.). Někteří lidé mohou kakao holandského typu preferovat také proto, že často obsahuje méně tuku z důvodu využití kakaového prášku se sníženým obsahem tuku (není tomu tak ale vždy). Přírodní kakao alkalizací neprochází, a proto je světlejší a kyselejší. To může být výhoda, pokud potřebujete těsto například okyselit nebo pokud nechcete mít těsto tak tmavé. Na trhu můžete také narazit na černé kakao. To je vyráběno na stejném principu jako kakao holandského typu, vyžije se akorát extra alkalizace.

Co si z toho vzít? Vybírejte kakao podle vašich cílů – podle toho, co chcete v kuchyni vytvořit a podle toho, co vám více chutná. Na jednu porci stejně většinou nezkonzumujete velké množství kakaa, a proto není důležité řešit, zda chci mít v porci více prospěšných látek nebo méně tuku 😊 Hlavním zdrojem těchto živin jsou totiž úplně jiné potraviny 😊

Komentáře