Hodí se šunky s 90 % a více masa do redukčního jídelníčku?

Hodí se šunky s 90 % a více masa do redukčního jídelníčku?

Uzeniny
Po delší době bych se s vámi chtěla podělit o jeden z mých poznatků z ambulance. Poslední dobou s klienty narážím na to, že ne každá šunka s 90 % masa a více jim výborně sedí do redukčního jídelníčku. Často slyším: ,,ale vždyť ta šunka je vysokoprocentní". To je sice fajn, ale i vysokoprocentní šunka obsahuje tuky (a některá více, některá méně). 

Většinou máme tendenci při výběru šunky (resp. uzenin) sledovat procentuální zastoupení masa – což je super, ale už moc nekoukáme na obsah tuku. Vyšší obsah masa se totiž nutně nerovná lepším nutričním hodnotám (a to prosím neberte jako doporučení pro konzumaci uzenin s nižším % masa). Je proto fajn koukat na oba tyto parametry – dají se už dobře sehnat i šunky, které mají více než 90 % masa (tzn. dostatek bílkovin, které jsou v redukci velmi důležité) a zároveň méně než 5 g tuku na 100 gramů výrobku. V infografice níže uvádím srovnání a tipy na takové šunky 😊


Dosyta s rozumem
Dosyta s rozumem




Komentáře