Vitamin C jako prevence infekcí? Ne tak docela...

Vitamin C jako prevence infekcí?

Ovoce a zelenina
Vitamin C je známý antioxidant a jeho provázanost s imunitním systémem je nezpochybnitelná. V období podzimních a zimních měsíců je vitamin C často doporučován jako prevence infekcí, je ale opravdu schopen zabránit jejich rozvoji?

Možná vás překvapím, ale studie naznačují, že rutinní suplementace vitaminu C není u běžné populace jeho prevence nachlazení opodstatněná. Některé studie naznačují, že u určitých skupin (např. u sportovců) se preventivní účinek opravdu může ukázat, obecně ale suplementace vitaminu C nesnižuje výskyt nachlazení. Co ale víme je to, že vitamin C může napomoci zkrátit dobu trvání nachlazení. Na co je fajn se zaměřit je doplnění vitaminu C z přirozených zdrojů (z ovoce a zeleniny). Suplementace je v tomto případě až druhořadá.

Jaký vitamin ale může pomoci s prevencí nachlazení, resp. respiračních infekcí? Klinické studie ukazují na vitamin D. Suplementace vitaminu D (alespoň 400 IU/den, tj, 10 μg/den) může napomáhat v prevenci respiračních infekcí. V našich zeměpisných šířkách navíc vitaminu D v krvi tolik nemáme, jelikož je jeho hlavním zdrojem sluneční záření. Já osobně tedy smysl v suplementaci vitaminu D vidím.

Pokud tedy uvažujete, co na podzim či zimu doplňovat, zkuste vitamin D! 😊


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29853961/


Komentáře