Co způsobuje citrónová šťáva v čaji?

 

čaj

Co způsobuje citrónová šťáva v čaji?

Sezóna konzumace teplých nápojů je v plném proudu a já jsem si pro vás připravila jednu zajímavost.

Věděli jste, že pokud přidáte do černého nebo třeba zeleného čaje citrónovou šťávu, zvýší se obsah kofeinu v čaji? 
Děje se tak z prostého důvodu. Citrónová šťáva zvyšuje rozpustnost kofeinu a tím i jeho obsah v čaji, jelikož obsahuje kyselinu citrónovou, což je slabá kyselina, ve které je kofein rozpustný.

Pokud vás tohle téma zajímá více, níže přidávám odkaz na zajímavou studii. 😊

DEMIR, Funda, Azmi Seyhun KIPÇAK, Özgül Dere ÖZDEMIR, Mehmet Burçin PIŞKIN a Emek Möröydor DERUN. Determination of lemon and carbonate effects on caffeine content of various teas and investigation of daily caffeine intakes / Çeşitli çayların içerdikleri kafein miktarlarına limon ve karbonatın etkisi ve günlük alım miktarlarının incelenmesi. Turkish Journal of Biochemistry [online]. 2016, 2016-10-01, 41(5), 308-315 [cit. 2024-01-04]. ISSN 1303-829X. Dostupné z: doi:10.1515/tjb-2016-0045

Komentáře