Co způsobuje citrónová šťáva v čaji?
Sezóna konzumace teplých nápojů je v plném proudu a já
jsem si pro vás připravila jednu zajímavost.
Věděli jste, že pokud přidáte do černého nebo třeba zeleného
čaje citrónovou šťávu, zvýší se obsah kofeinu v čaji?
Děje se tak z prostého
důvodu. Citrónová šťáva zvyšuje rozpustnost kofeinu a tím i jeho obsah v čaji,
jelikož obsahuje kyselinu citrónovou, což je slabá kyselina, ve které je kofein
rozpustný.
Pokud vás tohle téma zajímá více, níže přidávám odkaz na
zajímavou studii. 😊
DEMIR, Funda, Azmi Seyhun KIPÇAK, Özgül Dere
ÖZDEMIR, Mehmet Burçin PIŞKIN a Emek Möröydor DERUN. Determination of lemon and
carbonate effects on caffeine content of various teas and investigation of
daily caffeine intakes / Çeşitli çayların içerdikleri kafein miktarlarına limon
ve karbonatın etkisi ve günlük alım miktarlarının incelenmesi. Turkish Journal of Biochemistry [online]. 2016, 2016-10-01, 41(5), 308-315 [cit. 2024-01-04]. ISSN 1303-829X. Dostupné z:
doi:10.1515/tjb-2016-0045
Komentáře
Okomentovat